Wat zijn sprinkles, waar koop je het en hoe gebruik je het? (2024)

Crunchygranola.nl > Ingrediënten > Sprinkles

Wat zijn dat eigenlijk, sprinkles?

Ik gebruik hier een Engels woord voor iets dat in Nederland eigenlijk een weinig sprankelende naam heeft: strooisels. Het wordt ook wel decoratiestrooisel of cake- of taartdecoratie genoemd, maar dan meer in webshops en supermarkten dan in de taal van het echte leven geloof ik.

Ik houd het hier het liefst bij sprinkles, dat geeft de vrolijke feestelijkheid ervan zo fijn weer. Dat is immers het doel van sprinkles: vrolijkheid tentoonspreiden!

Sprinkles zijn kleine, gladde, felgekleurde suikerhagels. Althans, dat is wat het was, want tegenwoordig zijn sprinkles namelijk in vele varianten te koop. Maar allemaal met éen en hetzelfde doel: je gebak, ijs, koekjes, chocola of granola opleuken.

Wat zijn sprinkles, waar koop je het en hoe gebruik je het? (1)

Op deze pagina...

Ik vertel je op deze pagina graag

 • Over allerlei sprinklevarianten
 • Waar je sprinkles kunt kopen
 • Welke sprinkles je beter niet kunt gebruiken in je granola
 • Wat je wel kunt gebruiken in plaats van sprinkles in je granola
 • In welk Crunchy Granolarecept sprinkles enorm de show stelen
 • En wat je nog meer kunt doen met sprinkles

Welke sprinklevarianten zijn er zoal?

Voorheen was er eigenlijk niet zoveel keus in het strooiselschap. In Nederland kennen we sinds jaar en dag de ‘discodip’, gekleurd musketzaad dat vooral over softijs en kerstkransjes gestrooid werd. En dat was het wel zo’n beetje. Maar de laatste jaren is de variatie enorm gegroeid. Zowel in vorm als kleur als ingrediëntenlijst. (Wil je weten waar je al die varianten kunt kopen? Zie hier!)

Speciale (di)eetwensen

Om met die laatste te beginnen, de ingrediëntenlijst: wil je graag vegan, glutenvrije of natuurlijk gekleurde sprinkles, dat kan allemaal. En verder heb je naast de traditionele suiker sprinkles ook nog chocoladestrooisels of crispy strooisels. (Lekker! Maar niet zo geschikt om mee te bakken in de oven.)

Vormen en kleuren

In vormenland vind je inmiddels naast de discodip en hagels ook confetti’s, kleine bolletjes, mini-minifiguurtjes (hartjes, sneeuwvlokken, sneeuwmannetjes, unicorns, bloemetjes, sterretjes…) of een mix van dat al. En ook in kleurenpracht is er vanalles te vinden: felle kleuren, pasteltinten, ton sur ton mixen of metallic.

Thema’s

En alle verschillende vormen en kleuren kunnen worden gecombineerd tot mixen in een specifiek thema: valentijnsdag, huwelijk, geboorte, kerstmis, winter, zomer, lente… Er is vanalles te koop. Leuk als je eens een thema-granola wilt bakken nietwaar?

Waar koop je sprinkles?

Goed nieuws! Je kunt makkelijk aan sprinkles komen.

In de winkel…

Sprinkles zijn in alle supermarkten te vinden, op de bakafdeling. Je vindt er altijd wel een paar soorten strooisels (veelal kleur- of themamixen) om je baksels mee op te vrolijken. Meestal zijn ze van Dr. Oetker, maar ook van bijvoorbeeld Cake Angels of Leentjes, te koop bij Jumbo (en misschien ook wel elders). En de Hema verkoopt ook strooisels, uiteraard van eigen merk.

…en online

Zoek je iets specifieks, een bepaalde kleur, vorm, thema, dan kun je op ’t internet je hart ophalen.

Er zijn vele sites waar je sprinkles kunt vinden, maar hier zet ik er vast een paar voor je bij elkaar om je op weg te helpen. Allemaal met een uitgebreid assortiment en ruime keus in zowel vorm, kleur, mix als thema. En vaak kun je ook sorteren op vegan of glutenvrije strooisels.

Met welke sprinkles kun je beter niet bakken?

Zoals gezegd zijn er ook decoratiestrooisels te koop met chocolade of ‘cacaofantasie’. Hoewel die ook gezellig zijn, en ook verkocht worden onder de noemer sprinkles raad ik je aan die niet mee te bakken met je granola of andere baksels. Chocolade smelt immers in de oven en de vorm en kleur blijven niet hetzelfde. Dat maakt het geheel toch minder mooi hè…

Er zijn ook biologische strooisels op de markt die gekleurd zijn met plantaardige kleurpigmenten. Daar ben ik normaal gesproken een groot voorstander van! Maar wil je echt felle kleuren die goed in het oog springen, dan zijn deze niet je eerste keus voor je granola’s. Ze vallen wat in het niet tussen de andere ingrediënten.

En let er even op dat sommige sprinkles heel hard zijn, zoals bijvoorbeeld de discodip. Dit kan een extra crunchy dimensie geven aan je granola (of andere baksels), maar misschien wil je dat juist liever niet.

Alternatieven voor sprinkles in je granola:

Kijk, je kunt natuurlijk ook proberen wat er gebeurt als je vruchtenhagel meebakt in je granola. Of je kunt na het bakken en afkoelen van je granola mini smarties of chocoladesprinkles er overheen strooien. Maar ergens heb ik het gevoel dat dat nét een tikje minder feestelijk is dan the real deal

Echter, er is soms best een goede reden om van de echte sprinkles af te stappen en voor wat anders te kiezen. Blauwe of roze muisjes doen het natuurlijk héel goed in je granola als je een speciale ‘ho*ra-er-is-er-een-nieuw-mensje-geboren-granola’ wilt maken!

Crunchy Granola recepten met sprinkles:

Dé granola met sprinkles is natuurlijk de uitermate feestelijke
> Birthday Cake granola

Welke sprinkles je gebruikt is helemaal aan jou. Met thema of zonder thema, in ton sur tonkleuren of in alle kleuren van de regenboog, in bolletjes of hagelslag, kan allemaal!

Maar je kunt natuurlijk ook al je andere granolarecepten opfleuren met sprinkles. Let er op dat je ze pas op het laatste moment, net voor het de oven ingaat door je granolamengsel roert om te voorkomen dat de kleuren uitlopen. Want dat zou zonde zijn nietwaar.

Wat kun je nog meer met sprinkles?

Niet alleen je granola wordt er feestelijk van, in feite kun je al je zoete baksels er mee opfleuren.

Zo kun je het

 • meebakken in koekjes, cake of zoete broodjes,
 • gebruiken om chocoladeflikken extra gezellig te maken door sprinkles over je zelfgemaakte flikken te sprinklen voor het afkoelen,
 • over je cupcakes met frosting strooien of over taart met botercrème,
 • of je koekjes met glazuur of chocola,
 • of ijs natuurlijk.

En om een alledaagse dag een beetje op te vrolijken gebruik je het gewoon als hagelslag op je brood of strooi je flink wat sprinkles over je smoothiebowl…

Wat zijn sprinkles, waar koop je het en hoe gebruik je het? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5773

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.